Kısa Film Çekimlerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey
Kalitel bir kısa film çekmek zordur. Başarılı bir kısa film çekmek isteyenler için yazılı olmayan bir kurallar silsilesi vardır. Yönetmen kısa filmini çekmeden önce bu silsileyi dikkate alırsa başarılı olma şansları daha da artar.
1- Planlı Çalışmak
Her sektörde muhtemelen planlı çalışmak gerekir. Fakat film sektöründe ekstra olarak planlı olmak gerekmektedir. Film çekimlerini başladaman önce tüm planların yapılmış olması gerekmektedir. Plansız girişilen bir film çekiminin başarılı olma şansı çok düşüktür. ”Zaten film çekmek bir planlama işidir.” diyebiliriz. Kısa film çekimlerinde yönetmenin kendine bir yol haritası çizmesi gerekmektedir. Sonrasında yönetmenin ve ekibinin bu yol haritasından çekim sırasında ve sonrasında da bu çizgiden asla ayrılmaması gerekmektedir. Ayrıca eksiklik duyduğu yerlerde gerekirse bir prodüksiyon şirketinden veya tecrübeli bir yürütücü yapımcıdan destek almalıdır.
2- Film Ekibini Kurmak
Yönetmenin tek başına tüm filmi çekip sonrada kurgulaması muhtemelen zor olacaktır. Bu yüzden hem kamera arkasında görev alacak kişileri seçerken dikkat etmesi gerekmektedir. Yönetmenin kısa filmini çekerken daha önce farklı projelerde çalıştığı ve anlaştığı kişilerden oluşan bir ekip kurması kendisine muhtemelen avantaj sağlayacaktır. Yönetmen kimi zaman kamerayı kullanmak istemez bu yüzden iyi bir sinematografik bilgiye sahip bir kameraman veya görüntü yönetmeniyle çalışmak isteyebilir. Ayrıca kimi zaman görüntü yönetmeninin ışık bilgisininde iyi olması beklenir. Ayrıca kısa film bile olsa sette hiyerarşik bir düzen olması gerekmektedir. Işık asistanın gidip yönetmene reji ile ilgili fikir vermesi beklenmediği gibi, makyaj asistanının da gidip görüntü yönetmeninin kadrajına müdahale etmemesi gerekmektedir. Tüm bunlar yönetmenin kuracağı film ekibinin tecrübesine bağlı olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir.
3- Okuma Provaları Yapmak
Bir filmi istediğiniz kadar sinematografik çekin, istediğiniz kadar güzel senaryo yazın ama oyunculuklar kötü olursa ne yazık ki filmde başarısız olacaktır. Bu yüzden film senaryosu yazıldıktan sonra setten önce filmin oyuncularının ayrı ayrı ve bir arada senaryo okuma provaları yapmaları gerekir. Tüm bu senaryo okumalarına yönetmeninde eşlik etmesi gerekir. Bazen yönetmenler setten önce okuma provalarında diyaloglarda değişiklik yapabilirler. Yönetmenin ya da senaristin aklına gelmeyen bazen oyuncuların aklına gelebilir. Güzel yazılmış bir diyalog, doğru oyunculukla mükemmel bir tirada dönüşebilir. Bu yüzden oyunculardan provalar esnasında diyalogların daha akıcı olması için kendilerinden senaryo repliklerine bir şeyler katması beklenir.
4- Oyuncu Seçimin Doğru Yapmak
Yönetmenin film ekibini doğru oluşturması kadar oyuncu ekibini de doğru seçmesi gerekiyor. Her rolün farklı gereksinimleri olduğu bilinen bir gerçekliktir. Tutupta ihtiyar adam rolünü, genç bir erkek oyuncuya vermek anlamsız olur. Oyuncu seçimlerini yaparken karakter analizini doğru yapmak gerekir. Kimi zaman doğru oyuncuyu seçtiğinizi düşünürsünüz fakat sette pişmanlık yaşayabilirsiniz. Bu yüzden sete gitmeden ve oyuncu ile anlaşma yapmadan önce okuma provası yapmanızı öneririz. Gönüllü olarakta oyuncu bulsanız, profesyonel bir oyuncu ile bile anlaşsanız çekimler sırasında aranızda filmin hakları ile ilgili anlaşma yapmanızı öneririz. Kısa film bile olsa küçümsememek gerekir ve kimi zaman sonradan anlaşmazsızlıklar doğabilmektedir. Oyuncular bir cast şirketi veya oyunculuk ajansından geliyorsa bir muvafakatname imzalatmanızı öneririz. Olurda filminizi bir film festivaline gönderir ve ödül alırsanız diye düşünün sonra kararınızı verin.
5- Doğru Film Ekipmanlarını Kullanmak
Film çekimlerinde yönetmen tüm kullanılacak film ekipmanlarını kendisi seçmemelidir. Film ekibine de danışmalıdır hatta teknik bilgisi zayıfsa işi ehli olan ekip arkadaşlarına sormalıdır. Işık listesi oluştururken, kamera ekipmanları ve aksesuarları seçilirken görüntü yönetmeniyle birlikte karar vermeleri gerekmektedir. Hatta bütçeye bağlı olarak ışık şefide bu ekipman seçimlerinde fikr beyan edebilmelidir. Bazen bir kamera, bir lens ve tripod ile film çekilebilirken kimi zaman ise ışık kamyonlarının, kamera araçlarının olduğu setlerde eksik malzeme olabilmektedir. Bu yüzden çekim senaryosu yazılırken aynı zaman da film ekipmanlarının da doğru bir şekilde listelenmesi gerekmektedir. Eğer yönetmenin kendi film ekipmanları yoksa dışarıdan kiralama yöntemine başvurması gerekmektedir. Ülkemizde onlarca kamera ekipmanları, set ekipmanları, ışık ekipmanları kiralama şirketi vardır. Yönetmen bütçesi dahilinde bu şirketlerle iletişime geçebilir.
6- Çekim Senaryosunu Yazmak
Kısa film çekimlerinde yönetmenin olmazsa olmazlarının birisi görüntü yönetmeniyle kafa kafaya verip çekim senaryosu yazmak olmalıdır. Çekimler başlamadan önce yönetmen, varsa bir yönetmen vizörü ile çekim mekanlarını görüntü yönetmeniyle gezmesi ve kamera açılarını önceden belirleyip notlar alması gerekmektedir. Bu tarz bir çalışma ile yönetmenin çekimlerde kafası çok rahat olur. Çekim günü açı belirlemek ile uğraşmayıp oyuncu performanslarına ve senaryoya rahatlıkla odaklanabilir. Aksi takdirde çekimlerde zorluklar yaşayabilirsiniz. Böylece çok pratik bir yönetmen haline gelebilirsiniz.
7- Birden Fazla Tekrar Almak
Yönetmenler genellikle kısa filmlerde tek kamera ile çalışırlar. Buda aynı sahneyi defalarca kez çekmeye sebep olabilmektedir. İki veya daha fazla kamera ile çalışan yönetmenlerin böyle bir sıkıntısı yoktur. Aynı sahneyi birden fazla kez çekmek kurguda yönetmenin elini oldukça rahatlatır. Farklı planlar ile sahneleri zenginleştirebilir. Fazla tekrar alınması ile devamlılık hataları, oyuncu yanlışlıkları vb. problemler kurguda ortadan kalkabilir.
8- Kurgu Notları Almak
Planlı olarak çalışan yönetmenler her zaman çekimler sırasında kurgu için küçük küçük notlar alırlar. Uzun metraja geçmeyi düşünen yönetmenler için çok faydalı bir yöntemdir. Kurgucular her zaman bu tarz yönetmenlerle çalışmayı tercih ederler. Kısa filmde kurgu notu mu alınırmış demeyin sakın… Bu tarz bir çalışma yöntemini kendinize ilke edinirseniz çok başarılı olabilirsiniz. Başarıyı yakalamış yönetmenlerin hemen hemen hepsi çekimleri sırasında kurgu notları tutarlar.
9- Doğru Müzik Kullanımı
Kısa film bile olsa filmlerde müzik kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Müziğin insanlar üzerine etkisini düşündüğümüzde tartışılamaz bir etkiye sahip olduğu aşikar. Filmde kullanılan müzikler kimi zaman filmin bile önüne geçebilmektedir. Kısa filmlerde genellikle klasik müzik yahut filme özel yapılan müzik kullanılmaktadır. Bir başka sanatçının müziğini habersiz filmde kullanmak hukuken filmin sahibine sıkıntı yaratabilir. Filmde kullanılan müziklerin telifleri kimi zaman problem olabilmektedir. Günümüzde film festivalleri filmleri festivale kabul ederken filmde kullanılan müziklerin telifleri ile belgeler istemektedir.
10- Bütçeyi Aşmamak
Günümüzde film çekmek hem zor hemde ekonomik yönden oldukça pahalıdır. Bir film çekiminde genellikle film ekipmanları kiralama, ekip ulaşım, saç-makyaj, kostüm, teknik ekip, çekim izinleri, çekim mekanı kiralama, post-prodüksiyon, müzik telifleri, cast ücretleri, yeme ve içme gibi kalemlere para harcanmaktadır. Görmüş olduğunuz gibi birçok farklı yere ödeme yapmak gerekmektedir. Filminizin çekimleri için eğer bir sponsorunuz veya şapkadan tavşan çıkaracak bir yürütücü yapımcınız yoksa işiniz çok zor olabilir. Bu sebeple filminizin çekimleri için önceden bir bütçe belirleyip ve bu bütçeniz dahilinde planlamalar yapmanız gerekecektir. Aksi takdirde film çekimleriniz yarıda kalabilir yahut çekimleriniz iptal olabilir. Bu anlattıklarımız hem uzun metraj film çekimleri hemde kısa film çekimlerinde geçerlidir.