Greenbox Stüdyo Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey
Greenbox Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey
1-GreenBox Nedir?
Basit şekliyle aslında chroma key (kilit renk) denen bir çekim hilesi yönteminin en çok tercih edilen uygulamasıdır. İki farklı görüntüyü birbirinin üstüne oturtmaya yarar. Böylece imkansız, pahalı veya tehlikeli sahneleri kolayca çekme lüksünü kullanıcısına sunar. Üç genel chroma key uygulaması vardır ve greenscreen (ya da bluescreen) bu uygulamalardan günümüzde en çok tercih edilenidir. Bu teknik için ihtiyaç duyacağınız stüdyoya da greenbox denir.
2- Neden Yeşil Renk Tercih Ediliyor?
Tüm renkler ve tonlar böylece 3 ana renk tarafından oluşturuluyor. Bu sebeple bu özel tekniğin uygulanmasında sıklıkla Yeşil, bazen de Mavi kullanılıyor. RGB renk sisteminde, bu kanalları ortadan kaldırdığınızda size içerisinde Yeşil veya Mavi bulunmayan bir görüntü kalıyor. İşte bu sebeple yeşil veya mavi renkler kullanılarak oluşturulmuş stüdyolarda çekimler yapılıyor. Şimdi bu açıklamam aklınıza başka sorular getirmiş olabilir. Peki Yeşil’i anladıkta, Mavi nereden çıktı, peki ya Kırmızı, onu neden kullanmıyorlar diyebilirsiniz. Haklısınız da! Mavi’nin kullanımı eski yıllarda yaygın olmasına rağmen farkedildi ki, Mavi insanların giyimlerinde, günlük hayatta kullandıkları eşyalarda çok popüler bir renk. Kot pantolon reklamı çekimine gelirken, abi bugün mavi giymeyelim lütfen diyemiyorsunuz…
3-Greenbox Tarihi
İlk olarak Larry Butler tarafından 1940 yılında çekilmiş Bağdat Hırsızı (The Thief of Bagdad) filminde kullanılmış ve daha sonra bu tekniği geliştiren Petro Vlahos’a Oscar ödülü kazandırmıştır.
4-GreenBox’da Video Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Basit anlamda, bu teknik arka planın düz ve yeşil (renk tercihe bağlıdır; yeşil renk olarak ton ve kontrast açısından daha verimlidir ve dijital ortamda daha çok veri içererek daha kolay ayrıştırılır) bir fon üzerinde çekilmesi ve çekimin ardandan bu fonun silinerek yerine istenen imajın veya görüntünün oturtulmasıdır. Yeşil veya mavinin tercih edilme nedeni, ten renginde en az bulunan bileşen olmaları ve skalaya göre en uzak renkler olmalarıdır. Teknik basit bir anlatımla düz ve ayrıştırıcı renkle boyanmış olan zemin/fon üzerinde nesnenin veya oyuncunun kamerayla çekilmesi ile başlar. Daha sonra, post-prodüksiyon aşamasında ayrıştırıcı renk görüntüden silinir ve yerine istenen arkaplan giydirilir (key’lenir).
Teknik açıdan ışıklandırmanın ve açıların düzgün ayarlanmış olması çok hayatidir. Kötü ve yanlış ışıklandırılmış bir greenbox çekimi; estetikten yoksun ve rahatsız edici bir sonuç verir. Eldeki veri o çekim olduğu için, post-prodüksiyon safhasında ne yapılırsa yapılsın düzgün bir sahne kotarılamaz. Muhtemeldir ki, bu tekrar çekim yapmak gerektirecektir. Bu nedenle, greenscreen teknolojisi aslında ışıklar ve boyadan ibaret kolay bir uygulama gibi görünen ama aslında detayları ve şartlarıyla kesinlikle standartları olan zorlu bir teknolojidir. İyisi çok iyi olur, kötüsü ise gün yüzüne çıkmadan yakılmalı, imha edilmelidir.
5-Greenbox ve Bluebox’un renkleri nedir ? yani RGB kodlarını nedir ?
greenbox için, bluebox için,
r : 0 r : 0
g : 255 g : 0
b : 0 b : 255
Renk aralığı çıkartma işlemidir yapmak istediğiniz tek bir ton değildir bluebox. Ayrıca genel ismi blueboxtır red yada green olması bir şeyi değiştirmez.
6-Greenbox Ortamında Çekilmiş Videolara Montaj Yapabileceğiniz Bazı Programlar
Camtasia Studio, Sony Vegas Pro, Adobe Premiere Pro, Final Cut, After Effect programları…
7-Greenbox Stüdyolarında Çekilmiş Bazı Sinema Filmleri
Superman, Godzilla, Malefiz, Yüzüklerin Efendisi, The Wolf of Wall Street, Pi ‘nin Yaşamı, Uzay Oyunları, The Monuments Men, Robocop
8-Filmlerinde En Çok Greenbox Yöntemi Kullanmış Ünlü Yönetmenler
Stanley Kubrick, Stanley Kubrick, Ridley Scott, Irvin Kershner, George Lucas, James Cameron, Ridley Scott, Robert Zemeckis, Andy Wachowski, Lana Wachowski, Michel Gondry, Darren Aronofsky, Andrew Stanton, Peter Weir, Spike Jonze, Alfonso Cuarón, Richard Kelly, George Lucas, Duncan Jones, Neill Blomkamp
9- Kiralık Greenbox Çekimlerinde En Çok Kullanılan Işıklar ve Işık Ekipmanları
Kino light , Arri Daylight ışıklar, Arri Tungsten Işıklar, Paraflash ışıklar, Dedolight ışıklar,
Işık filtreleri, Led Panel Işıklar, Softbox aksesuarlar…
10- Kiralık Greenbox Stüdyoya İhtiyacınız Olduğunda Hizmet Alabileceğiniz Noktalar
Repo Film Stüdyo: 0212 551 92 67 – 0539 454 06 73
Greenbox Ofisi: 0531 835 93 40
Greenbox Evi: 0505 446 12 99