Dronelar ile İlgili Yanlış Bilinen 9 Gerçek
Son yıllarda gün geçtikçe daha da hızlı başlayan Drone’lar hakkında yanlış bilinen bir çok gerçek bulunuyor. İsimlerinden özelliklerine kadar bir çok gerçeğin gizli kaldığı Dronelar hakkında bildiğiniz fakat yanlış olan bilgileri düzeltme vakti geldi. Yazımızı okuyarak hem dronelar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir hem de bildiğiniz yanlışların doğrularını bulabilirsiniz.
Özellikle mühendisler ve kullanıcılar arasında çok farklı şekilde değerlendirilen drone gerçeklerini sizlere aktarmaya çalışacağım bu yazımız içerisinde 9 yanlış bilinen gerçeğe değineceğim.
Çıkışlarından sonra ilk olarak firmaların kargo siparişlerinde bile kullanılmaya başlayan dronelar, son zamanlarda daha çok kişisel kullanıma döndü. Bunun en büyük nedeni ise şüphesiz drone fiyatlarının daha uygun seviyelere iniyor olması. Hem bir çok farklı model geliştirilmesi hem de bu alanda bir piyasa rekabetinin oluşması, kullanıcılara alabilecekleri farklı drone seçenekleri sunuyor. Drone’unuz olsun ya da olmasın yazımızdaki yanlış bilinen gerçekleri hemen düzeltelim.
Drone olarak bildiğimiz droneların tam olarak ne olduklarını v e ne yaptıklarını biliyor olduğunuzu düşünüyorsanız, yazımızdaki gerçekleri kontrol ederek bilgilerinizi sağlama yapabilirsiniz.
Bir çok farklı model, büyüklük ve özelliğe sahip olan dronelar hakkında yanlıl bilinen 9 gerçek aşağıdak gibidir:
1. Drone’lara Drone ya da QuadCopter Demek Yanlış
Pensilvanya niversitesi mühendislik profesörlerinden Vijay Kumar’a göre drone olarak nitelendirdiğimiz ürünlere drone demek çok yanlış. Ayrıca bu konu hakkında bu şekilde düşünen tek kişi de elbette o değil. Drone’un kelime anlamı tam olarak pilotsuz olarak uçabilen uçak demek. Bu şekilde düşündüğünüzde profesöre göre eğer bir pilot olsaydı ve uzaktan kumanda edilerek yönetilen bir cihazıon sürücüsü olsaydı kendini aşağılanmış gibi hissederdi. Olaya bu açıdan yaklaştığımızda profesöre hak vermemek mümkün değil.
Drone dışında quadcopter olarak da adlandırılan cihazlara bu ismi vermenin de İngilizce’ye göre anlış olduğunu söyleyen profesör, quad’ın anlamının dört olduğunuz ve copter’in de helikopter kısaltması olduğunu belirtiyor. Bu şekilde düşünüldüğünde dronelar için quadcopter isminni de yanlış olduğunu görüyoruz.
Tabi ki bu söylemlerden sonra profesöre drone’ları ne olarak adlandırabileceğimiz sorulduğunda, askeriyenin kullandığı RVP yani uzaktan yönetilen pilotsuz cihazlar açıklamasını tercih edebileceğini vurguluyor. Kısacası onlara robot denmesi gerektiğini vurguluyor.
2. Drone‘ların Getirdiği En Büyük Tehlike Kişilik Haklarına Yapacakları Saldırılar Değil
Henüz ülkemizde aşırı derecede yaygınlaşmamış olsa da, yaygınlaşan yabancı ülkelerde pek çok kişi kamera ile donatılan drone’lardan korkarak yaşar hale gelmiş durumda. Fakat asıl tehlike drone’lardan çok daha kaliteli çekimler apabilen akıllı cihaz ve dijital kameralarımız değil mi? Yasalar ile belirli bir yüksekliğe kadar drone uçurmak pek çok ülkede yasak. Peki belirlenen bu mesafenin üstünde uçurulan drone’lar ile kişisel yaşamlarımızdaki görüntülerimizi fotoğraf ya da video çekerek internette yayınlamak serbest mi? Bu şekilde düşündüğünüzde kulağa biraz saçma geliyor fakat drone’lardan çok özel yaşantımıza müdehale edebilecek olan asıl tehlikeler akıllı telefon, tablet ve dijital kameralar.
Her ne kadar dronelar şu an için büyük bir problem oluşturmamasına rağmen, kullanımları arttıkça biraz endişe etmemiz gerekeceği de çok açık.
3. Drone‘ların Hepsi Birer Ölüm Makinesi Değil
Pek çok drone savaşlara yönelik geliştiriliyor olsa da, aslında drone’ların kullanım amaçları ve yaygınlaşması bu şekilde ilerlemiyor. İstediğiniz bölgeye yönlendirerek pek çok istediğiniz şeyi yaptırarak belirli bir bölgeye byük zarar ya da hasar verebilecek olan drone’lar, bu alan dışında eğlence, nakliye ve benzeri yararlı alanlarda da kullanılıyor. Fakat günlük yaşantılarında drone kullanmak isteyen pek çok kişinin bunları birilerine zarar vermek yerine tamamen eğlence amaçlı alıyor olması, bazı ülkelerin drone’lar ile ilgili savaş planlarının üstünü de örtmüyor. Yine de droneları birer ölüm makinesi gibi görmemek gerekiyor.
4. Drone‘lar Uçakları Düşüremez
Geçtiğimiz yıl içerisinde bazı uçak pilotlarının gökyüzü semalarında dronelar tespit ettiği açığa çıktıktan sonra droneların uçakları düşürebilecek tehlikeye sahip olduğu düşüncesi belirivermişti. Fakat dronelar uçaklar kadar yüksekliğe çıkamazlar. Çıkabilecek bazı modeller olmasına rağmen, bu yükseklikte uçak pilotları tarafından farkedilmemelerinin imkanı yok. Yani drone’ların uçak düşürme ihtimali çok çok küçük ihtimal. Ayrıca online mağazalardan alacağınız herhangi bir fiyattaki drone ile uçakların uçuş yaptığı mesafeye erişmenizi imkanı da yok.
5. Drone‘ların Size Doğru Geldiklerini Çok Uzaktan Duyamazsınız
Kargo ve diğer amaçlar için geliştirilen gelişmiş drone’ların çok ses çıkardığı ve bir çok kişiyi rahatsız ettiği de drone’lar hakkında internette geçen haberler arasındaydı. Drone teknolojileri geliştikçe droneların çıkardıkları sesler de günden güne azalıyor. Fakat bu bahsedilen yüksek sesli drone’lar sadece gelişmiş ve güçlü modeller. Yani evinizde ya da bahçenizde kullanmak için alabileceğiniz drone’ların seslerini siz bile yakından duymakta güçlük çekebiliyorsunuz. Gelişmiş modellerinde de gittikçe sessizleşmesi sonrasında uzak mesafelerden seslerinin duyulması neredeyse imkansız hale geldi.
6. İnsan Tarafından Kontrol Edilmek Zorunda Değiller
Gün geçtikçe geliştirilmeye devam edilen drone’ların en son kazandığı özelliklerden bir tanesi de aksiyon takibi yapabiliyor olmaları. Böylece siz bisiklet sürerken, koşarken ya da benzeri bir aktivite içerisindeyken sizin drone’u kontrol etmenize ihtiyaç duymadan o sizi takip ederek fotoğraf ve videolar çekebiliyor. Şimdiye kadar üretilen drone’ların hepsi kumanda ile uzaktan kontrol edilen cihazlardı. Aksiyon takibi yapabilen yeni drone modelleri sizi takip ederek hem otomatik uçuyor hem de otomatik fotoğraf ve video çekimi yapabiliyor.
7. Drone‘lar Oyuncak Değildir
Oyun ve eğlence amacıyla üretilen pek çok drone olmasına rağmen, drone’ların büyük çoğunluğu oyuncak olarak üretilmiyor ve bu şekilde düşünülmemesi gerekiyor. Eğer bu şekilde düşünerke ufak yaştaki çocuklarınız için drone alırsanız, pervaneleri çocuklarınıza zarar verebilirler.
Kamerasız drone modelleri daha çok oyuncak olarak geliştiriliyorken, kamera ve diğer donanımlar ile birlikte geliştirilen drone’lar artık oyuncak olmaktan çıkarak daha çok gelişmiş bir teknoloji ürünü haline geliyor. Bu şekilde düşündüğünüzde drone’ların birer oyuncak olmadığını net olarak siz de anlayabilirsiniz. Çünkü kamera ile donatılan bir drone’un yapabileceği şeyler, bir oyuncak ile yapabileceklerinizden çok daha fazlası.
8. Sinyallerini Kesmek Drone‘ları Düşürmez
Tahmin edildiğini aksine drone’lar sinyalleri kesilmelerine rağmen daha önceden belirlenmiş olna güvenli bir alana otomatik iniş yaparlar. Bu yöntem her drone üzerinde geçerli değil fakat gelişmiş ve güçlü drone’ların düşürülmesi sinyal kesilmesi yöntemiyle imkansız. Drone’lar GPS ile hareket etmelerine rağmen, sinyalleri kesildiklerinde daha önceden belirlenmiş olan güvenli bir yere giderek iniş yapıyorlar. Bunun anlamı hackerların bile drone’ları kontrol ederek düşürememeleri anlamına geliyor. Açıkcası evinizin bahçesne aldığınız ve keyif amaçlı kullandığınız drone’larda bu tür ileri teknolojiler zaten pek bulunmuyor ve butür senaryoları düşünmeniz gerekmiyor. Fakat söz konusu savaş ve kargo işlemleri olduğunda, klullanılan gelişmiş drone’ları durdurmak ya da düşürmek pek çok kişinin denemeye çalıştığı işler içerisinde yer alıyor. Bu konuda gerekli açıklamaları yapan tecrübelik kişiler drone’ların şu an için hacklenemeyeceklerini ve bu yöntemle düşürülemeyeceklerini belirtti.
9. Yakın Zaman İçerisinde Verdiğiniz Yemek Siparişleriniz ya da Postalarınız Drone‘lar Tarafından Getirilmeyecek
Drone gelişimi çok hızlı ilerlemesine ve geçen yıldan itibaren büyük firmaların kargo amaçlı kullanıma geçmesine rağmen, malesef yakın zamanda yemek siparişleri, posta gönderme işlemleri ya da benzer şekilde getir götür işlerimizi dronelar yapmayacak. Fakat bundan yıllar sonraıs için de aynı şekilde söyleemem çünkü drone’lar çıktıkları günden bu yana hem çok fazla gelişmeye hem de gün geçtikçe daha kullanışlı hale gelmeye başladı. Kim bilir belki bir 5 yıl sonra verdiğimiz yemek siparişini drone’lar evin camından girerek getirir hale geliriz.