360 Video Nasıl Yapılır ? Nasıl Çekilir ?
360 Video Çekimi Nedir Nasıl Yapılır ?
Özellikle son yıllarda teknolojinin de ilerlemesi ile Oteller, kongre Salonları, Müze, İnşaatlar, Hastaneler, gezinsel tesisler, Cafeler, Restoranlar, Belediyelere ilişik cadde ve sokakalar, Holdingler, İşbölgeleri, Marketler vb. Alanların ziyaret edilmesinden önceki gösteriminin yapılmasında yaygın bir araç oldular. Panoramik videolarla yapılan sunumlarda, ziyaretçinin kendilerini canlı-hareketli görüntülerle o mekânda benzer biçimde hissetmesi sağlanmaktadır. Gezilesi, görülesi yerler farklı şehir hatta farklı ülkelerde bile olsalar ziyaretçi için sadece bir tık ötede olur. Sanal turların alt yapısı normal videolar şeklinde çok büyük yer kaplamadığından internet üzerinden ziyaret edilmesi kolaydı. Fuar, sergi, kongre vb uygulamalarda sergilenmesi için yüksek çözünürlükteki halinin bir CD – DVD üzerinde barındırılması çok kolaydır.
360 derece video uygulaması, klasik alışmış olduğumız çekim tekniklerinden farklı bir teknik ve ekipmanlarla gerçekleştirilmektedir. Farklı programlarla bir dizi teknolojik işlemden geçirildikten sonra sunuma hazır hale getirilir. Kiralık 360 derece video kamera etrafında olan tüm eylem yakalar. Sanal Turdan farkı, görüntünüm sanal değil, o anki ortamı ve eylemi yansıtan canlılıkta ve hareketli olmasıdır. Farenizin sol tuşuna basılı tutarak, sağa-sola, aşağı-yukarı gezilmesine, yaklaşıp-uzaklaşmaya olanak verir. Bir olayı, mekanı izlerken kafanızın sağında, solunda ve peşinde gözleriniz olduğunu düşünün. Sanal Tur bir mekânı internet üzerinden tanıtmanın en etkin, etkili ve en ekonomik yöntemidir. 360 derecelik bir bakış açısıyla mekânı internetten/ lokal bilgisayarından gezen potansiyel müşteriler, etraflarına bakınabilir, aradıkları yada istedikleri detayları kendileri inceleyebilir ve ilgili mekana gitmeksizin mekan hakkında görsel şekilde düşünce sahibi olabilirler. Bu sunum ile mekânın akılda kalma oranı çok daha yüksektir. Daha dikkat çekici ve yüksek etkiye sahiptir. öteki reklam alanlarına kıyasla daha kısa sürede, daha etkin ve kalıcı sonuçlar alınması mümkündür.
Küresel Video
Herhangi bir mekan, işyeri, belde, belediye, yöre, Müze, sergi salonu yada Fuar standının sunumu, tanıtımı için yeni ve heyecan verici form getiriyor.
360 Video;
Uzak yerlerden ziyaretçi çekecek, işletmenize yeni müşteriler kazandıracak,, beldenize/yörenize yeni yeni ziryaretciler çekecek, sanki binaların içine girip sadece orada olmak benzer biçimde, o atmosferi yaşfakat duygusunu hareket ve devinimi aktaran bir çalışmadır.. Potansiyel ziyaretçileriniz açısından inanılmaz bir farkındalık yaratarak benzerlerinizin birkaç adım önüne geçmesini sağlar.
360 derece videolar ile beraber hiç gitmediğiniz bölgeleri gerçekçi bir halde görebilirsiniz ve sanki oradaymış hissi ile videoyu siz yönlendirebilirsiniz. 360 derece videoları en kaliteli şekilde izlemek için mutlaka bir sanal gerçeklik gözlüğü kullanmalısınız. İzlemesinin bu kadar keyifli olduğu 360 aşama videoların çekim ve yapım aşamaları çok zahmetli olabilmektedir. 360 derece video hazırlama işlemlerinden bahsedeceğiz ve 360 derece video çekimi nasıl yapılır? Sorusunun cevabını sizlere vereceğiz.
360 derece video çekimleri için için iki türlü kameralar kullanılmaktadır. Bir tanesi çek bitir mantığı ile çalışan Ricoh Theta kameraları ile meydana getirilen çekimler ve çekim yaptıktan sonrasında videoların birleştirmesi gereken goPro kamera ile yapılan çekimlerdir. Bu iki kamera çeşidi aynı amaca hizmet etsede birbirlerinden farkları oldukça fazladır. GoPro kameralar, Ricoh Theta kameralara bakılırsa daha kullanışlı ve daha kaliteli sonuçlar veren sistemlere sahiptir. Sizlerde 360 aşama video hazırlama işlemlerine başlamak istiyorsanız kameranıza karar vermeniz sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.
İzlerken bizleri çok heyecanladıran 360 derece videoların çekim yöntemlerinden bir tanesi Kiralık Kodak 360 4K kamerası ile yapılan çekimlerdir. Bu kameralar ile bayağı çekimler kısaca montajlamaya gerek duymayan çekimler yapabilirsiniz.
6 kamerası ile harikalar yaratan goPro ile birlikte en iyi kalitede olan çekimleri yapabilirsiniz ve kusursuz bir çekim ile başarıya ulaşabilirsiniz. GoPro kameraları ile çekmiş olduğunuz videoları çeşitli program yardımıyla birleştirmeniz (stitch) gerekmektedir. GoPro kameraları bir tutucuya yerleştirilir ve birden fazla kameranın çekmiş olduğu videoların veya görüntülerin programlar yardımıyla birleştirme işlemleri yapılarak tek bir görüntünün ortaya çıkması sağlanır. 360 derece video yapma işlemleri bittikten sonrasında 360 derecelik video elde edilir. GoPro kameralarının fiyatları ise 300 dolardan başlamaktadır.
GoPro kameralar ile meydana getirilen çekimlerde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en önemli noktalardan biri tüm kameralan aynı ayarlara sahip olmasıdır. Kameraların farklı açıları görmüş olduğune emin olduktan sonra goPro uzaktan kumandası ile beraber çekime başlayabilirsiniz. 360 aşama videoların kamera arkası şeklinde bir seçeneği yoktur. Eğer oyuncu içeren videolar çekecekseniz oyuncularınızın önceden çok iyi hazırlanması gerekmektedir. Çünkü 360 derece video çekimleri yapılırken çevreınızda ne var ne yoksa bütün her şey çekilir. Tüm bunlara dikkat ederek çekiminizi gerçekleştirdikten sonra birleştirme şu demek oluyor ki montaj işlemlerini de çeşitli 360 derece video yapma programları ile yapabilirsiniz.
360 derece panoramik çekim nasıl ?
360 aşama panoramik çekimler oluşturmak için Kiralık 360 derece çekim yapabilen kameralara ihtiyacınız olacaktır. Bu kameralar ile birlikte fotoğraf çekimlerinizi gerçekleştirdikten sonra fotoğrafları birleştirmek için Photoshop gibi programlar kullanabilirsiniz. Panoramik çekimleri yaparken bütün fotoğrafları aynı ayarda çekmeniz gerekmektedir.